Skjulte brannfarer i hjemmet: Hvordan små batterier kan utgjøre en stor risiko

brannforebygging brannvern Jan 02, 2025
 

 

Hver jul blir tusenvis av batterier brukt i leker og julepynt i norske hjem. Disse små energikildene gir liv til dansende figurer, blinkende lys og fjernstyrte biler som skaper glede for barn (og voksne) i alle aldre. Men hva skjer egentlig når batteriene er tomme?

 

Dessverre havner mange av dem i restavfallet (...eller de blir liggende i en skuff sammen med alt det andre vi samler på "sånn i tilfelle rottefelle").

Det mange ikke vet, er at disse små, tilsynelatende uskyldige batteriene kan forårsake brann – på kjøkkenbenken, i kjøkkenskuffen, i søppelbøtta, i søppelbilen eller på gjenvinningsanlegget.

 

Hvorfor skjer dette? Og hva kan vi gjøre for å forhindre det? La oss dykke ned i problemet og lære hvordan vi alle kan bidra til å skape en mer brannsikker hverdag. Og som du sikkert forstår, er dette en optimal tid på året til å komme med denne påminnelsen. Nå skal nemlig juledekorasjonene ned, noe som ofte inkluderer å tømme batteriholderne til julebelysningen. Og fjernstyrte biler og annet leketøy har gått tom for batteristrøm etter romjulens herjinger på barnerom og kjellerstuer.

 

En brannfare skjult i små batterier

Batterier inneholder energi som kan frigjøres ukontrollert dersom polene (de to metallendene) kommer i kontakt med hverandre eller med ledende materialer. Dette kan skape gnister, som igjen kan antenne brennbart materiale i nærheten. Derfor er det viktig å håndtere brukte batterier riktig.

Ifølge Norsk Gjenvinning og Brannvernforeningen har feilaktig avhending av batterier forårsaket flere branner i Norge. Slike branner kan unngås med enkle grep, men det krever at vi som forbrukere tar ansvar.

 

Fire enkle tiltak for å hindre batteribrann

Norsk Gjenvinning anbefaler følgende rutiner for trygg håndtering av brukte batterier:

  1. Unngå å kaste batterier i restavfallet: Batterier skal aldri havne sammen med annet søppel. Det er ikke bare brannfarlig, men også ulovlig.

  2. Ha en egen oppsamlingsboks hjemme: Bruk en gammel boks, et syltetøyglass eller en annen beholder til å samle opp brukte batterier.

  3. Teip polene på batteriene: Bruk en bit tape for å dekke de metalliske polene. Dette forhindrer kontakt og reduserer risikoen for gnistdannelse.

  4. Lever batteriene til gjenvinning: Miljøstasjoner og mange butikker tar imot brukte batterier. Noen steder har til og med egne innsamlingspunkter for batterier.

Disse fire punktene er enkle å følge, men de krever at vi innarbeider nye vaner i hverdagen.

....Januar er vel den beste tiden på året for innarbeiding og implementering av nye vaner? 

 

“Men jeg glemmer alltid å levere inn batteriene”

For mange av oss er utfordringen å huske å levere inn de brukte batteriene. Det kan jeg skrive under på. En praktisk løsning er å koble denne oppgaven til andre rutiner. For eksempel kan du ta med batteriene til butikken når du skal levere tomflasker. Ved å lage en slik kobling blir det lettere å huske. Det er den koblingen som har passet for meg og mine. Kanskje den passer deg også?

Det viktigste er å unngå å lagre batterier hjemme over lang tid. Jo lengre de ligger, desto større er sjansen for at de blir glemt og dermed blir liggende og utgjøre en potensiell risiko.

Bildet over er laget ved hjelp av AI og kommandoen "Kan du lage et bilde av en brann hjemme i kjøkkenskuffen?" 

 

Historien om Noah: En fireårings smarte løsning

Noen ganger er det de minste blant oss som gir de største lærdommene. Da Noah var fire år gammel, viste han moren sin hvordan hun skulle håndtere brukte batterier. Med stor entusiasme teipet han polene på batteriene og la dem i et brukt syltetøyglass med lokk. Glasskrukken leverte han videre til mormor (meg), som tok dem med til butikken for resirkulering.

Denne enkle handlingen, fanget på film og delt på Instagram, inspirerte mange til å gjøre det samme. Noahs eksempel viser at det ikke er vanskelig å håndtere batterier på en trygg måte. Det handler bare om å gjøre det. Du kan se filmen med Noah helt øverst i innlegget.

Og den dag i dag (over to år senere), så tar Noah fremdeles fram teiprullen når batteriene har gjort sitt.

 

Hvorfor er dette så viktig?

Batterier inneholder materialer som kan resirkuleres, som metaller og kjemikalier. Ved å levere dem inn til riktig behandling bidrar vi til å redusere behovet for å utvinne nye råmaterialer. Dette er både bra for miljøet og for sikkerheten.

Men enda viktigere er det at vi forhindrer branner. Batteribranner er ikke bare en risiko for materielle verdier, men også for liv og helse. En gnist i et søppelspann hjemme hos oss kan raskt eskalere til en ukontrollert brann.

 

 

Realitetssjekk: Hvor alvorlig er problemet?

Batteribranner utgjør en reell fare. Visste du for eksempel at det oppstår brann i et avfallsanlegg i Norge nesten ukentlig? Og visste du at rundt 80 % av branner i avfallsanlegg skyldes batterier? Disse tallene er et alvorlig varsku om at vi må endre vanene våre. Jeg har ikke tall på hvor mange branner i bolighus som skyldes brukte batterier, men batterier er en vanlig kilde til brann.

Romerike avfallsforedling har en veldig god artikkel om batterier og brannfare: Store krefter i lite batteri

 

Slik kommer du i gang

Hvis du ikke allerede har en rutine for batterihåndtering, kan du starte i dag. Finn en beholder – kanskje en tom kaffeboks eller et syltetøyglass – og begynn å samle opp brukte batterier. Teip polene med en gang, slik at du ikke glemmer det senere. Og viktigst av alt: Lever dem inn regelmessig.

Gode vaner starter med små skritt. Da Noah var fire år viste han oss at det ikke krever mye – bare litt innsats og vilje. La oss alle følge hans eksempel og bidra til å gjøre verden litt tryggere.

 

En oppfordring

La oss ta et kollektivt ansvar for å redusere risikoen for batteribranner. Disse små grepene kan ha stor effekt, ikke bare for vår egen sikkerhet, men også for andres sikkerhet. Og hvis alle tar sitt ansvar, vil det spare samfunnet for store miljøskader og store verditap.

Husk de fire enkle punktene fra Norsk Gjenvinning:

  1. Ikke kast batterier i restavfallet.

  2. Ha en egen oppsamler hjemme.

  3. Teip polene.

  4. Lever til gjenvinning.

Med denne kunnskapen og disse tiltakene kan vi sikre at disse små, tilsynelatende uskyldige batteriene ikke forårsaker brann – på kjøkkenbenken, i kjøkkenskuffen, i søppelbøtta mens vi sover, i søppelbilen eller på gjenvinningsanlegget.

 

Med ønske om et trygt og kjekt 2025
Karine